Interview met Meester Delmarcelle op CanalZ - De kwestie van de door Ryanair verschuldigde sociale premies en lopende onderzoeken

Gepost op 11 oktober 2023
Vorig Volgend
CanalZ - Verslag door Noélie Detry Op vrijdag 6 oktober 2023 werd Meester Delmarcelle geïnterviewd op CanalZ over het lopende onderzoek naar de socialezekerheidsbijdragen van Ryanair. De bekende lagekostenmaatschappij staat momenteel in de schijnwerpers vanwege vragen over de naleving van...

CanalZ - Verslag door Noélie Detry

Op vrijdag 6 oktober 2023 werd Meester Delmarcelle geïnterviewd op CanalZ over het lopende onderzoek naar de socialezekerheidsbijdragen van Ryanair. De bekende lagekostenmaatschappij staat momenteel in de schijnwerpers vanwege vragen over de naleving van de Belgische sociale regels. Volgens minister van Arbeid Pierre-Yves Dermagne (PS) "zijn er 73 zaken geopend, waarvan 36 in de afgelopen twee jaar".

Meester Delmarcelle gaf tijdens zijn uitzending op CanalZ een gedetailleerd overzicht van de twee belangrijkste kwesties in verband met deze zaak:

Onbetaalde sociale zekerheidsbijdragen

De werknemers van Ryanair worden aangegeven in Ierland, waar de fiscale voorwaarden gunstiger zijn dan in België, waardoor de vraag rijst welk land deze bijdragen moet innen. Ter herinnering, in België ligt het bijdragepercentage tussen 28% en 35%, terwijl het in Ierland 12% is voor werknemers en 16% voor zelfstandigen. Hoewel Ryanair profiteert van een juridische grijze zone en concurrentie tussen landen, is het bedrijf zich bewust van de risico's. In 2014 kreeg het in Frankrijk een boete van 4,5 miljoen euro.

Werknemersstatus

Een ander groot probleem is het probleem van schijnzelfstandige piloten. Het bedrijf verklaart zijn piloten als zelfstandigen, terwijl ze in feite als werknemers werken. Het statuut van zelfstandige is voordeliger wat betreft sociale zekerheidsbijdragen.

Om deze problemen op te lossen, benadrukte Meester Delmarcelle de noodzaak van een gerechtelijk bevel dat Ryanair dwingt de achterstallige bijdragen te betalen. Een dergelijke beslissing zou de maatschappij niet alleen dwingen om aan haar verplichtingen te voldoen, maar zou ook de weg kunnen vrijmaken voor strafrechtelijke sancties. In het geval van bewezen fraude kunnen de boetes oplopen tot €4.000 per betrokken werknemer.

Gelinkte publicaties