Interview met Me Delmarcelle in "On est pas des pigeons": software voor afstandsbediening voor telewerkers
Gepost op 23 augustus 2023Geregisseerd door Clémence Dath, RTBF - 27 februari 2023
Op maandag 27 februari sprak Meester Delmarcelle in het RTBF-programma "On est pas des pigeons" over preventieve maatregelen tegen software die telewerkers in België controleert.
Telewerken heeft een significante groei doorgemaakt na de Covid-19-pandemie. Tegenwoordig kiezen veel werkgevers voor deze werkwijze. Hoewel veel werknemers tevreden zijn over deze nieuwe professionele verandering, beginnen bepaalde risico's duidelijk te worden.
"Telewerk: bespioneren bazen ons?"
Dit is de vraag die door het vlaggenschipprogramma van RTBF wordt gesteld. Door bewakingsoftware te installeren, is het mogelijk dat de werkgever toegang krijgt tot persoonlijke informatie en het werk van de werknemer nauwlettender controleert.
Gevraagd om de juridische kant van de situatie toe te lichten, legde Meester Delmarcelle uit hoe men dit risico in België kan beheersen:
Noodzaak van willekeurige controles
Een van de voorgestelde preventieve maatregelen is het uitvoeren van willekeurige controles op de computers van werknemers. Deze controles kunnen verificaties bevatten zoals: verbinding met de VPN, activiteit van de muis of het toetsenbord, of de aanwezigheid van actieve applicaties.
Voortbouwend op deze inzichten onthult de voortdurende evolutie van telewerken zowel kansen als uitdagingen. Terwijl technologie werkgevers geavanceerde controle-instrumenten biedt, is het ethisch gebruik ervan van het grootste belang. Tegelijkertijd moeten telewerkers waakzaam blijven over hun rechten. Om door deze complexe kwesties te navigeren, kan het advies van juridische professionals zoals Meester Delmarcelle duidelijkheid bieden. Geïnformeerd en proactief blijven is essentieel om een eerlijke en evenwichtige werkomgeving op afstand te garanderen.