Het slechte weer heeft vele Belgen zwaar getroffen. Het is tijd dat werkgevers zich herinneren dat ze werknemers kunnen helpen door hen een belasting- en socialezekerheidsvrij voordeel toe te kennen (Trends, 29-7-2021)

Gepost op 27 september 2021
Vorig Volgend
De afgelopen dagen hebben veel mensen alles of bijna alles verloren door de uitzonderlijke weersomstandigheden die we hebben meegemaakt. Verwoeste of ondergelopen huizen, vernietigd meubilair, kleding, auto’s—voor sommigen betekent dit dat ze hun hele leven opnieuw moeten opbouwen.

Hoewel verzekeringen vaak tussenkomen, is de dekking niet altijd volledig. Zelfs als we verwachten dat dossiers snel worden behandeld, moeten mensen in de tussentijd kunnen overleven.

De hulp wordt georganiseerd, en veel bedrijven zijn direct ingesprongen, zoals Lhoist, wiens materieel werd ingezet bij reddingsoperaties. Anderen hebben lokalen beschikbaar gesteld voor hun werknemers of noodcollectes georganiseerd.

Dit is het moment om te herinneren dat het in uitzonderlijke omstandigheden voor een werkgever mogelijk is om een schenking te doen aan een werknemer om hen te helpen, hetzij via een contante betaling, hetzij door materiële giften.

Vanuit het perspectief van de sociale zekerheid is loon gedefinieerd als geldelijke beloningen en in geld waardeerbare voordelen “waarop de werknemer recht heeft vanwege zijn tewerkstelling” (cf. Artikel 2 van de wet van 12 april 1965).

Fiscaal gezien omvat loon alle directe of indirecte inkomsten uit werk, zoals salarissen, lonen, bonussen, gratificaties en andere vergelijkbare betalingen, evenals voordelen in natura die verband houden met of voortvloeien uit professionele activiteit (cf. Artikelen 30 en 31 CIR 1992).

Zoals bevestigd door het Hof van Cassatie, wordt een voordeel dat door een werkgever wordt toegekend ter gelegenheid van bijzondere omstandigheden—zoals een persoonlijke blijk van sympathie of waardering, of een specifiek privé- of gezinsevenement in het leven van de werknemer, en niet als compensatie voor werk—niet beschouwd als loon in de wettelijke zin.

Een dergelijke gratificatie mag dus niet werkgerelateerd zijn, mag niet voortkomen uit een wettelijke of contractuele verplichting of een gebruik, moet verbonden zijn aan een specifiek en uitzonderlijk evenement in het leven van de werknemer, en moet vrijwillig worden toegekend.

Het toekennen van een uitzonderlijke gratificatie aan werknemers die getroffen zijn door het slechte weer, om hen te helpen deze moeilijke omstandigheden te overbruggen, kan zeker kwalificeren als een belasting- en socialezekerheidsvrije schenking. Dit ongeacht of het gaat om geld of goederen of de waarde van de gratificatie, zolang het geen vervanging is van een normaal beloningsbestanddeel (bijvoorbeeld een bonus).

De RSZ vermeldt in haar instructies aan werkgevers overigens het voorbeeld van een gratificatie die wordt toegekend aan een werknemer na aanzienlijke schade veroorzaakt door een brand in zijn woning.

Een dergelijke gratificatie hoeft niet op de loonstrook of fiscale fiches te worden vermeld, maar moet wel worden opgenomen in de niet-aftrekbare uitgaven.

Praktisch gezien is het raadzaam om een dergelijke gratificatie, de context ervan, en de intentie van de werkgever vast te leggen in een schriftelijk document, zoals een brief aan de werknemer waarin de reden van het gebaar van het bedrijf wordt uitgelegd.

Trends, 29-7-2021

Gelinkte publicaties