Didier Bellens zet tegenaanval in
Gepost op 5 augustus 2014Na zijn ontslag door de Belgische staat daagt Didier Bellens Belgacom voor de arbeidsrechtbank. De procedure roept een aantal vragen op.
Zijn advocaten kozen de arbeidsrechtbank om hun eerste juridische pijlen af te vuren. De voormalige CEO van Belgacom was echter aan de operator gebonden door een zelfstandige overeenkomst, wat de procedure naar de rechtbank van koophandel had moeten sturen. De advocaten zullen dus moeten bekomen dat de relatie tussen Belgacom en Bellens als een arbeidsovereenkomst wordt gekwalificeerd. Didier Bellens moet aantonen dat het bedrijf via de raad van bestuur een gezagsverhouding over hem heeft uitgeoefend of had kunnen uitoefenen,' zegt Christophe Delmarcelle, partner bij Bird & Bird. Een CEO die ondergeschikt is aan zijn raad van bestuur is zeldzaam, maar het kan gebeuren. In het geval van Didier Bellens vind ik het moeilijk te geloven,” zegt Olivier Rijckaert, een partner bij Younity.
De advocaten van Didier Bellens kozen waarschijnlijk voor deze procedure bij de arbeidsrechtbank in de hoop te kunnen profiteren van de arbeidsovereenkomstenwetgeving, die voordeliger is voor de ontslagen werknemer. De procedure voor ontslag op ernstige gronden is strikt geregeld in het arbeidsrecht. Ernstige redenen kunnen worden aangevochten op procedurele gronden,” merkt Christophe Delmarcelle op. Didier Bellens zou ook kunnen eisen dat eindejaarspremies en vakantiegeld worden meegenomen in de berekening van de schadevergoeding. Het is nog steeds mogelijk om naar de handelsrechtbank te stappen”, antwoordt Christophe Delmarcelle. Maar het is niet zeker dat het zover zal komen. Volgens de advocaten met wie we contact opnamen, leidt dit soort zaken zelden tot een uitspraak van de rechtbank. Gerechtelijke stappen zijn een manier om je vastberadenheid en ernst te laten zien. Maar ik heb het gevoel dat deze zaak na de verkiezingen buiten de rechtbank om zal worden afgehandeld”, concludeert Christophe Delmarcelle. Volgens John Bigwood (Simont Braun), de advocaat van Didier Bellens, is zijn cliënt sereen over de rest van de procedure: “Het gaat heel goed met hem. Hij neemt een sabbatical”.
Gelinkte publicaties
Heeft Audi Brussels het recht om de informatiefase van de “Renault-procedure” te beëindigen? (Echo, 05-01-2025)
In verband met de sluiting van de vestiging in Brussel heeft het management eenzijdig een einde gemaakt aan de informatie- en raadplegingsfase. De vakbonden protesteren. Is dit legaal?
Door Christophe DelmarcelleAmbtenaren, onder statuut of onder contract (Trends, 26-12-2024)
De geleidelijke contractering van ambtenaren is al een decennium een realiteit op alle machtsniveaus. De vraag naar de definitieve afschaffing van het bekende "statuut" van ambtenaren rechtvaardigt echter een maatschappelijk debat en ongetwijfeld een herinnering aan bepaalde waarheden over dit statuut en de vergelijking met een contract voor onbepaalde tijd (CDI).
Door Christophe Delmarcelle