Mag een werkgever de bedrijfswagen terugvragen na twee maanden ziekteverlof? (Trends 24-2-2022)

Gepost op 2 maart 2022
Vorig Volgend
Ik ben al twee maanden thuis wegens ziekte. Kan mijn werkgever mijn bedrijfswagen terugvorderen?

Volgens de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 wordt de arbeidsovereenkomst geschorst bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval. Bijgevolg worden, behoudens bepaalde uitzonderingen, de verplichtingen van beide partijen opgeschort. De werknemer hoeft het overeengekomen werk niet uit te voeren, terwijl de werkgever is vrijgesteld van de loonbetalingsplicht.

Het voordeel in natura dat bestaat uit het privégebruik van een bedrijfswagen wordt echter beschouwd als een vorm van loon.

Tenzij anders overeengekomen in de arbeidsovereenkomst, car policy of gebruikelijke bedrijfspraktijken, heeft de werkgever in theorie het recht om bij arbeidsongeschiktheid de bedrijfswagen (tijdelijk) terug te vorderen, bijvoorbeeld om deze ter beschikking te stellen van een vervanger.

De wet verplicht de werkgever echter om onder bepaalde voorwaarden, en tenzij anders overeengekomen, het loon inclusief voordelen in natura gedurende de eerste maand van gerechtvaardigde arbeidsongeschiktheid te blijven betalen. Dit wordt “gewaarborgd loon” genoemd.

De werkgever kan de bedrijfswagen dus pas terugvorderen na de periode gedekt door het gewaarborgde loon; deze termijn kan worden verkort in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij weigering van controle). In dit geval heeft de werkgever na twee maanden ziekte het recht de wagen terug te nemen, tenzij anders bepaald in de arbeidsovereenkomst, car policy of bedrijfsgebruiken.

Indien informeel contact om het voertuig terug te krijgen onvoldoende is, kan de werkgever een formele brief sturen aan de werknemer met het verzoek om het voertuig terug te bezorgen.

De werkgever moet dit recht echter op een redelijke manier uitoefenen en zorgen voor een “soepele” terugvordering.

Bij terugkeer van de ziekte moet de werknemer uiteraard opnieuw een gelijkwaardige bedrijfswagen krijgen volgens de gemaakte afspraken.

Dezelfde redenering geldt voor andere voordelen in natura (zoals mobiele telefoons, computers, internettoegang of telewerkapparatuur).

In andere gevallen van schorsing van de arbeidsovereenkomst (zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, militaire dienst, overmacht, kortstondige afwezigheid wegens rechtbankzittingen, verlof om dwingende redenen, enz.) verliest de werknemer in principe het recht op loon, inclusief voordelen in natura, tenzij de wet anders bepaalt (bijvoorbeeld bij vaderschaps- of adoptieverlof behoudt de werknemer het loon gedurende de eerste drie dagen).

Als de werknemer herhaaldelijk weigert het voertuig terug te geven, kunnen disciplinaire maatregelen worden genomen, kan de werkgever de leaskosten na de eerste maand terugvorderen en zelfs ontslag overwegen met of zonder dringende reden, afhankelijk van de omstandigheden.

Daarnaast kan de werkgever juridische stappen ondernemen om het voertuig terug te vorderen, vooral als het eigendom is van de werkgever.

Trends 24-2-2022

Gelinkte publicaties