Heeft uw werkgever het recht om u te controleren tijdens telewerken? (ECHO 10 juni 2022)
Gepost op 25 juni 2022De populariteit van monitoringsoftware is aanzienlijk toegenomen met de massale overstap naar telewerk. Sommige functies van deze tools zijn bijzonder ingrijpend. In België blijft het gebruik van dergelijke software strikt gereguleerd.
Hoewel telewerk niet langer verplicht of aanbevolen is, blijven de meeste werknemers gedeeltelijk of volledig telewerken.
Dit roept de dringende vraag op hoe werkgevers het werk kunnen controleren.
Op de werkplek is het controleren van werknemers “relatief eenvoudig,” maar wanneer zij thuiswerken, wordt het een stuk ingewikkelder.
Empirische of “soft monitoring”-methoden omvatten het plannen van regelmatige of onverwachte oproepen, het monitoren van e-mailproductie en reactietijden, en het eisen dat werknemers tijdens werktijden bereikbaar blijven via Teams, telefoon of andere tools.
De meest effectieve controlemethoden zijn echter IT-gebaseerd, met een breed scala aan software zoals Hubstaff, Activtrak, Timedoctor, Flexyspy, Slack en CleverControl.
Volgens een studie uit 2021 werd 45% van de Franse telewerkers via dergelijke software gecontroleerd.
In België wordt het gebruik van deze tools sterk gereguleerd door de wetgeving inzake telecommunicatiegeheim, privacybescherming en vooral de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
L'Echo, 10 juni 2022
Gelinkte publicaties
Heeft Audi Brussels het recht om de informatiefase van de “Renault-procedure” te beëindigen? (Echo, 05-01-2025)
In verband met de sluiting van de vestiging in Brussel heeft het management eenzijdig een einde gemaakt aan de informatie- en raadplegingsfase. De vakbonden protesteren. Is dit legaal?
Door Christophe DelmarcelleAmbtenaren, onder statuut of onder contract (Trends, 26-12-2024)
De geleidelijke contractering van ambtenaren is al een decennium een realiteit op alle machtsniveaus. De vraag naar de definitieve afschaffing van het bekende "statuut" van ambtenaren rechtvaardigt echter een maatschappelijk debat en ongetwijfeld een herinnering aan bepaalde waarheden over dit statuut en de vergelijking met een contract voor onbepaalde tijd (CDI).
Door Christophe Delmarcelle