Betrapt… op vakantie nemen. (Echo 21-05-2024)
Gepost op 5 december 2024In een artikel gepubliceerd in L’Echo op 21 mei 2024, analyseert Me Christophe Delmarcelle, vennoot bij DEL-Law, een intrigerend geval uit de Verenigde Staten: een werkneemster, wier verlofaanvraag was geweigerd, stuurde haar tweelingzus om in haar plaats te werken. Deze misleiding, onthuld via sociale media, roept tal van juridische vragen op.
Wat zegt het Belgische recht
Me Delmarcelle legt uit dat een arbeidsovereenkomst volgens het Belgisch recht "intuitu personae" is, wat betekent dat deze gebaseerd is op de identiteit en persoonlijke vaardigheden van de werknemer. Elke delegatie of vervanging, zelfs tijdelijk, vormt een ernstige schending.
Bovendien legt de overeenkomst verplichtingen van goed vertrouwen en loyaliteit op: het misleiden van een werkgever, zelfs zonder kwade bedoelingen, ondermijnt het vertrouwen dat essentieel is voor de arbeidsrelatie. Afhankelijk van de omstandigheden kan dergelijk gedrag een ontslag om dringende reden rechtvaardigen.
Dit geval werpt ook kwesties van vertrouwelijkheid en veiligheid op. Door badges en IT-toegang te delen, stelde de werkneemster haar werkgever bloot aan aanzienlijke risico’s. Bovendien is het waarschijnlijk dat het werk niet naar verwachting is uitgevoerd, wat een verdere schending van contractuele verplichtingen inhoudt.
"Het sturen van je tweelingzus om in jouw plaats te werken, vormt ernstig wangedrag en een daad van kwade trouw."
Terwijl de Amerikaanse werkgever koos voor een strikte waarschuwing, herinnert Me Delmarcelle eraan dat in België elke disciplinaire maatregel of ontslag moet voldoen aan de wettelijke voorschriften en het arbeidsreglement.
Dit artikel benadrukt het belang van de verplichtingen van goed vertrouwen en het persoonlijke karakter van de arbeidsovereenkomst. Zelfs voor verlof kunnen de regels niet zonder gevolgen worden omzeild.
Gelinkte publicaties
Heeft Audi Brussels het recht om de informatiefase van de “Renault-procedure” te beëindigen? (Echo, 05-01-2025)
In verband met de sluiting van de vestiging in Brussel heeft het management eenzijdig een einde gemaakt aan de informatie- en raadplegingsfase. De vakbonden protesteren. Is dit legaal?
Door Christophe DelmarcelleAmbtenaren, onder statuut of onder contract (Trends, 26-12-2024)
De geleidelijke contractering van ambtenaren is al een decennium een realiteit op alle machtsniveaus. De vraag naar de definitieve afschaffing van het bekende "statuut" van ambtenaren rechtvaardigt echter een maatschappelijk debat en ongetwijfeld een herinnering aan bepaalde waarheden over dit statuut en de vergelijking met een contract voor onbepaalde tijd (CDI).
Door Christophe Delmarcelle