Covid-19: Ontruiming
Gepost op 3 maart 2020Tegenover Covid-19, betekent de bescherming van werknemers noodzakelijkerwijs ook burgerschap?
In werkelijkheid volgen deze grote ketens nauwlettend het voorbeeld van tal van traiteurs of restaurants die cateringdiensten leveren, en die snel hun activiteiten stopzetten, soms zelfs vóór de lockdown. Toch verbiedt de strikte lockdown, die sinds woensdagmiddag van kracht is, op geen enkele manier de activiteiten van traiteurs of "drive in". Alleen de horeca-activiteiten waren al verboden onder fase twee van de versterkte maatregelen. Het genoemde argument is de bescherming van de werknemers, aangezien deze bedrijven in principe voldoende afstand zouden moeten kunnen garanderen in hun bedrijfsruimtes (meer dan 1,5 meter), zelfs als dit invloed heeft op de productiviteit, en zouden daarom niet onder een sluiting vallen om die reden. Het is waar dat de sociale wetgeving – de wet van 4 augustus 1996 en de welzijnswetgeving op het werk – zeer strikte verplichtingen oplegt aan werkgevers met betrekking tot risicopreventie. En los daarvan is het uiteraard prijzenswaardig dat sommige groepen zich bekommeren om het welzijn van hun werknemers.
Waarom zouden Carrefour, Delhaize, Cora en alle andere spelers in de sector, waaronder kleine zelfstandigen of andere restaurateurs die nog leveren (zoals Pizza Hut, enz.), alleen de verantwoordelijkheid moeten dragen om een opgesloten bevolking van voedsel te voorzien?
Relatief eenvoudige maatregelen.
Dit gezegd zijnde, en men zal me zeggen dat ik niet op hun plaats ben, goed warm zittend als ik ben, er zijn echter wel relatief eenvoudige en financieel haalbare maatregelen (tenzij voor de kleine onafhankelijke cateraars, men begrijpt dat deze in een andere situatie zitten) die een optimale veiligheid voor de werknemers zouden kunnen garanderen, in het bijzonder voor degene die de klanten in de «drive in» bedient. Klanten die, laten we niet vergeten, in hun auto's zitten, buiten, op minstens een meter afstand en dus zonder direct fysiek contact. Handschoenen en maskers, schoonmaakproducten en zelfs extra plexiglasbeschermingen zouden overwogen kunnen worden. Helaas, de werknemers in supermarkten, bakkerijen, slagerijen, de hele voedingssector – net zoals andere essentiële diensten – worden blootgesteld aan net zoveel risico’s, zo niet meer. Waarom zouden Carrefour, Delhaize, Cora en alle andere actoren in de sector, inclusief de kleine zelfstandigen of andere restaurateurs die nog leveren (zoals Pizza Hut, etc.), alleen verantwoordelijk moeten zijn voor het voeden van een hele, in quarantaine gezette bevolking? Op basis van dezelfde argumenten als Quick, McDonald's of Burger King, zouden ze ook kunnen beslissen om hun activiteiten stop te zetten. Wat zouden we dan doen?
De vraag over de requisitie van werknemers wordt gesteld.
Zouden we in dit geval de overheid moeten zien werknemers te requisitioneren - een juridische vraag die overigens scherp is? Risico preventie is belangrijk, burgerzin ook. Het evenwicht is zeker moeilijk te vinden. Het is in ieder geval een gelegenheid om al deze werknemers te bedanken die ondanks de stress en de vrees op hun post blijven. Moge hun gevoel van plicht en burgerzin ons inspireren in deze moeilijke tijden.